UŽ motinystės(tėvystės) išmokų atstatymą 2015 m.

Quoted post


Svečias

#60

2014-12-04 12:13

Visada esu už motinystės pašalpų didinimą, man tai yra aktualu, bet ar ne per daug numatyta padidinti? Ar antrus metus galima dirbti ar negalima? Geriau tegu po truputį didina, o ne tiek daug iškart? Vėl Sodra verks, kad skolose? Kodėl nepradėjo nuo lubų kėlimo? Mamos jau žino, kad piktnaudžiauti tuo negalima - ne vienas teismas buvo, o kodėl nuskriaustos lieka tos, kurios uždirba daugiau? Kodėl daugiau uždirbančioms nėra lubų mokesčiams?

Ir dar: susilaukiau vaiko, kai tik sumažino pašalpas. Tada iškart apsisprendžiau, kad auginsiu vaiką namie iki 1 metų amžiaus. Iš aplinkinių (ypač mamų, kurios anksčiau gimdė ir gaudavo 100/85) sulaukiau labai daug kritikos: kokia aš mama, kad taip trumpai būsiu namie su vaiku ir t.t. O kai nauja tvarka (70/40) nusistovėjo - padaugėjo mamų norinčių anksčiau grįžti į darbą ir sakančių, kad auginti vaiką iki 1 metų yra normalu.

O dar pagalvokite apie aukles - kai mamos vaikus iki 2jų metų augino pačios - auklių poreikis sumažėjo, dalis jų emigravo, nes nebegalėjo susirasti darbo Lietuvoje. Kai sumažino pašalpas, auklės vėl pasidarė reikalingos, nes mamos anksčiau išeidavo į darbus ir sunku buvo susirasti auklę. O kas dabar bus, jeigu vėl padarys ankstesnę tvarką? Vėl joms emigruoti?

Replies

Akvile

#180 Re:

2015-01-08 18:19:36

#60: -  

 Aš kažkaip pritariu. Metus laiko auginti vaiką yra labai normalu ir tokia praktika yra vykdoma daugelyje Europos šalių. Čia tik pas mus kreivai žiūrima jei po metų nori į darbą grįžti :) 100/85 tikrai yra daug labai :) ypač žinant tai, kad visi darželiai jau nuo 1 metų vaikus priima. Daug naudingiau būtų jei mamoms nenuskaičiuotų pašalpos, jei jos dirba papildomai, tada gali ir namie po pusę etato dirbti ir su vaiku būti. Dėl to, kad jei turi du vaikelius turėtum kaip už du ir gauti pritariu. Juk du auginti ir kainuoja dvigubai daugiau nei vieną :) 

Čia man kažkaip panašu į žemės referendumą kai visko norima iš karto ir arba pritari viskam arba niekam. 


Svečias

#306 Re: as

2015-04-16 21:43:13

#60: -  

 Klystate, mamų norinčių grįžti į darbą antraisiais metais nepadaugėjo - padaugėjo gyvenančių ant skurdo ribos, dėl to priverstų palikus mažylį grįžti į darbą. Ar tai normalu?