Reikalaujame atšaukti ugdymo planą nuo 2016 metų pailginantį mokslo metus

Tokia pat moksleivė, kaip ir visi

/ #24 Valdžiai

2015-05-06 18:34

Šis įstatymas - visiška nesąmonė. Mokiniai jau dabar, t.y. gegužės pradžioje yra pervargę nuo oer didelio krūvio. Lietuva bando lygiuotis į kitas šalis, tačiau neatsižvelgia, koks krūvis yra, tarkim, Dižiojoje Britanijoje. Joje moksleiviai daugiau mokosi to, ką gyvenime panaudos, pavyzdžiui, ekonomika ten jau yra nuo daug žemesnių klasių. O Lietuvos mokymo įstaigose moksleiviams į galvą kišama tai, kas užsienyje dėstoma aukštosiose mokyklose. Tai kur čia lygiavimasis? Be to, birželio pradžia, karšta. Jau gegužės paskutinėmis savaitėmis mokiniai leipsta klasėse, jiems sunku susikaupti. O kas bus, jei dar dvi tokios savaitės? 

Jei valdžia tokiomis įstatymo pataisomis nori sumažinti paauglių "šlaistymasi gatvėse", jiems šitaip to nepavyks padaryti. Mokiniai bus tik dar labiau suirzę, pavargę. Kokia iš to nauda? Daugiau pamokų praktikai? Pf. Kas nori, tas mokosi, o kam nesvarbūs mokslai - tas nesimokys, kad ir kie valdžia keistų įstatymus.

Vietoje šio įstatymo, geriau valdžia suairūpintų moksleivių užimtumų. Gal derėtų kurti jaunimo centrus, rengti paskaitas, sudominti paauglius?  Gal reikėtų siūlyti jaunimui domėtis pasauliu kiek naujoviškesniais būdais, nei vien mokykla? Juk technologijos stipriai pažengusios, galima daug, oi, daug dalykų sugalvoti, kaip jaunimą paversti labiau išprususiu. 

O iš šio įstatymo nieko nebus. Arba jo nebus, arba jis bus toks bereikšmis, kad galų gale patys mokytojai ims iš pamokų išleidinėti. 

Valdininkai, būkit geri ir supraskit, kad patys užaugę rusų laikais nejautėt tokio protiško krūvio, kuris neretai ir už fizinį sunkesnis. Jums nereikėjo 4-oje, 8-oje, 10-oje klasėje laikyti visokių standartizuotų testų, PUPP'ų. Apie valstybinius egzaminus nekalbu, nes sutinku, kad jie reikalingi. Dabartiniams valdininkams nereikėjo kasdien rašyti bent po kontrolinį, kuriam neretai reikia pasiruošti ne vienos valandos. Nekalbu apie ataiskaitymus, kurie netelpa "kontrolinio" sąvokoje. MES NE ROBOTAI, MES TIESIOG EILINIAI MOKSLEIVIAI. O dar stebitės, kodėl daugėja vaikų su psichologiniais sutrikimais ir nervinėmis ligomis. Vitaminų kartais nepakanka, reikia atostogų. O jų ir taip mažai, lyginant su krūviais.