Dėl draudimo prekiauti alkoholiniais gėrimais renginių, kuriuose

Rimantas Balsių bendruomenė

/ #359

2016-01-31 10:26


Pasiūlymas dėl alkoholio prieinamumo mažinimo, prevencijos ir monitoringo.


Neramu stebėti ir girdėti pranešimus apie kiekvieną dieną Lietuvoje vykstančias tragedijas, kuriu kaltininkas yra besaikis alkoholio vartojimas.
Pagaliau nekaltos aukos jau atkreipė politikų dėmesį ir judama link sprendimų, ribojančiu alkoholio prieinamumą, priėmimo. Todėl norėčiau pateikti siūlymą:
Didmeninėje ir mažmeninėje prekyboje, specializuotose ir bendruose prekybos centruose įrengti atskirus alkoholio ir tabako skyrius kuriuose būtu atsiskaitoma tik mokėjimo kortele. Toks apribojimas turėtu gana daug teigiamu pokyčių naudingu visuomenei ir valstybei.

Kokias problemas tai padėtu išspręstį:

1. Visas parduodamas alkoholis būtu apskaitytas, be to būtu rimtas smūgis kontrabandiniam ir pilstuko verslui. Pasitarnautu kovai su šešėliu nes parduotuvės turėtu dviguba alkoholio apskaitą (monitoringas).
2. Perkant maisto prekes į tą pačią sąskaitą negalima būtu įtraukti alkoholio, būtina atskira operacija (apsunkintu alkoholio prieinamumą).
3. Vartotojai savo sąskaitoje galėtu nesunkiai suskaičiuoti, kiek pinigų išleidžia alkoholiui (prevencija).
4. Nesunkiai, reikalui esant, būtu galima nustatyti alkoholiu piktnaudžiaujančius asmenis iki jie patenka į socialinės rizikos grupę (prevencija).
5. Lengviau būtu nustatyti nelegalia prekyba alkoholiu užsiimančius piliečius nes tyrėjai galėtu nustatyti perkamo alkoholio kiekius bei asortimentą (prevencija).
6. Pašalpas gaunantys piliečiai pinigus naudotu pagal paskirtį nes galima būtu patikrinti jų išlaidų spektrą. Nebebūtu atiminėjami gryni pinigai iš silpnesniųjų ir šeimos narių. Sumažėtu smurto artimoje aplinkoje.
7. Nebeliktu asocialiu piliečių stoviniuojančiu prie parduotuvių ir už atlygį nuperkančiu alkoholio bei tabako gaminių nepilnamečiams (prevencija).
8. Sumažėtu smulkiu vagysčių nes pardavus vogtus daiktus grynuosius tektu įnešti į sąskaitą, kad vėliau įsigyti alkoholio (apsunkinimas). Tai būtu pagalba policijos tyrėjams tiriant tokius nusikaltimus nes tektu paaiškinti grynųjų atsiradimo kilmę.
9. Į socialinės rizikos grupes įtraukti piliečiai susidurtu su sunkumais atsiskaitant už alkoholį kuriam išleidžią nemaža dalį pašalpų. Būtu apsaugoti vaikams ir motinoms skirti pinigai.
10. Nepatrauklūs taptu nelegalaus darbo ir priedų „vokeliuose“ atsiskaitymai.
11. Kadangi VMI pasiryžusi tikrinti gyventojų turimas bankuose lėšas atsirastu galimybė SADM patikrinti jų globojamu pašalpininkų pajamas ir išlaidas (monitoringas).
12. Sumažėtu grynųjų pinigų apyvarta.