Agitacijų diskriminacija savivaldybių tarybų rinkimuose 2015

Jonas Gediminas

/ #9 Re:

2015-03-22 13:17

#8: -  

Dėkoju Svečiui už dėmesį šiam kreipimuisi.

Sutinku, kad įstatymų leidėjai Seime pasistengė taip surašyti "Vietos savivaldos" ir kitus susijusius įstatymus, jog Lietuvoje būtų vaidinama savivalda. Palyginkime Punsko valsčiaus (gminos) savivaldą kaimyninėje Lenkijoje. Skiriasi nuo lietuviškos "savivaldos" kaip diena nuo nakties.

Tačiau ir mūsų piliečiai baisiai pasyvūs.Tikėjomės, kad šį kreipimąsi/ peticiją pasirašys dauguma visuomeninių rinkimų komitetų narių. Komitetų buvo apie 40. Kiekviename komitete nemažiau 40 narių (40x40=1600). Deja, deja... Rezultatas kol kas apgailėtinas. Nėra nors 200 parašų.

Kalbėjau su teisininku, kuris neabejingas savivaldos reformai Lietuvoje. Anot jo, mūsų eiliniai žmonės šimtmečius gyveno valdomi iš viršaus (prie caro, sovietmečiu). Tas 20 metų tarpukario laikotarpis irgi nebuvo ištisai demokratinis. Todėl daugumos žmonių mentalitetas toks, kad jie ilgisi stiprios rankos, kuri juos vestų "į šviesesnę ateitį". Tuo galima paaiškinti mūsų Prezidentės aukštus pasitikėjimo procentus apklausose. Panašiai ir rusai balsuoja už savąjį prezidentą.

Ką daryti?

Matau kol kas vienintelį kelią: šviesti žmones, aiškinti jiems jų galimybes. Kviesčiau Jus prisidėti prie to. Gal man parašytumėte (panaudokite pasirinkimą "Susisiekti su autoriumi")?