VAIKO PINIGAI - KIEKVIENAM ŠALIES VAIKUI


Anonymous

/ #109

2015-03-21 13:41

Atkreipciau demesi dar i viena dalyka, kad mokama ismoka uz vaiko prieziuros atostogas ir dabar turi lubas. T.y., skaiciuojant vis dar litais, jei eini 2 metu atostogu, tai didziausia ismoka, kurios gali tiketis yra apie 2,5 tuks. lt pirmais metais ir 1,5 tukst. lt antrais metais. 

Taigi ziurint is tos puses, jei iki tol turi pajamas pvz 4 tuks.lt menesiui, kurios nebutinai skirtos malonumams - kas turi paskolas, zino, kad jos siekia ir iki 2 tukst. lt per men, tad tu pinigu lieka tik tik normaliai pragyventi, taciau bent pirmus dvejus metus nori maximaliai skirti demesi vaikui, tai iki siol galedavai susitaikyti, kad kuri laika teks suktis su mazesnemis pajamomis, o esant galimybei galedavai jas kazkiek kompensuoti antrais metais.

tuo tarpu naujoji sistema visiskai griauna sias galimybes, nes dirbti yra neskatinama, vaiko auginti - taip pat. Tad ziurint protingai, tai manyciau, kad turetu buti vertinami ir seimos finansiniai isipareigojimai - viskas kompleksiskai, kaip kad yra Skandinavijoje, kur pvz., turima busto paskola lemia mazesnius mokescius, nes busto isigijimas yra skatinamas. O musu salyje tik verkiama del mazejancio gyventoju skaiciaus, o salygos susilaukti vaiku bloginamos. 

Tad kaip tvarkytis su naujaja sistema, jei visgi nori ir auginti vaika, ir neprarasti pajamu, pvz., sumoketi paskola? taupyti pinigus 2 metams i prieki ir tik tada bandyti susilaukti vaiku? 

noreciau palinketi reformos autoriams pagalvoti apie ilgalaikiskesnius valstybes tikslus - kad tauta augtu, o ne tik sutaupyti biudzete kelis simtus tukstanciu litu