Stop Utenos ekspertinio skyriaus eksperimentams


Svečias

/ #18 N-1

2013-11-21 11:50

Tarptautinėms organizacijoms,
ginančioms Žmogaus teises



Prašymas-pareiškimas-skundas
11-10-2013

Aš, Neringa Jakelaitienė, liudiju, kad buvau žiauriai kankinta Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos ekspertiniame skyriuje (toliau- VTPT Utenos ekspertinis skyrius); (įmonės kodas 191671615, adresai: Kojelavičiaus g. 121, LT-11106 Vilnius; Aušros gatvė 30, LT-28145 Utena, Lietuva). Mačiau kaip kankinami kiti žmonės, į maistą dedami neaiškios kilmės medikamentai, balti milteliai, sukeliant žiaurias kančias, skausmą, nepakeliamus reiškinius galvoje, visame kūne. Mane staiga suparalyžuodavo, atliekant kokį nors judesį. Sąmonė išlikdavo, bet negalėdavau visiškai judėti daug laiko. Patirdavau siaubą, nes maniau, kad judėti nebegalėsiu visą gyvenimą, galvodavau, kad mirsiu. Prašiau pagalbos, bet niekas nereaguodavo, tik tyčiojosi: „ nieko, nieko, nuo šito nemirsi, mes ir į komą su vaistais įvesdavome“. Nebuvo suteikta pagalba dėl mane ištinkančių epilepsijos priepuolių, kas sukėlė dar sunkesnes pasekmes sveikatai. Mačiau kaip kiti žmonės prieš tai kalbėję ir elgęsi normaliai, privedami iki visiško psichikos suardymo ir po to prašoma atimti teisme veiksnumą. Žmonės net netenka teisių apginti save, liudyti apie patirtus kankinimus. Po patirtų kankinimų ilgai kentėjau haliucinacijas, įvairius sveikatos sutrikimus, tapau neįgali. Patyriau daug priepuolių, prieš kuriuos apanku, dingsta klausa. Po vieno priepuolio pusantro mėnesio nevaldžiau kojų. Mano baudžiamasis (per )sekiojimas jau vykdomas aštuntus metus. Gyvenu pastovioje baimėje. Man sukurtas mirties tunelis. Nesu tikra, ar nebūsiu vėl kankinama ar nužudyta kaip neparanki nukentėjusioji.
VTPT Utenos ekspertiniame skyriuje aš priverstinai buvau patalpinta neteisėta Palangos miesto apylinkės teismo teisėjo Rimgaudo Mickaus 2007-11-16 nutartimi nuo 2008-10-08 iki 2008-11-19. Nutartis priimta neskundžiama, negavau teismo šaukimo, viskas vyko už akių. Be to, Ikiteisminiame tyrime nei į vieną teismo posėdį nebuvau kviečiama, neatsiųsti teismo šaukimai, net nežinojau kada, kur ir kokiu klausimu vyko teismai. Man buvo atimta bet kokia galimybė gintis, skųsti neteisėtus pareigūnų veiksmus.
Neteisėta ir neskundžiama teismo nutartimi aš buvau patalpinta stacionariai ekspertizei atlikti
VTPT Utenos ekspertiniame skyriuje sirgdama epilepsija,- kas yra griežtai draudžiama. Apie tai negalėjau informuoti teismo, nes nežinojau, kad jis vyksta. Daromas poveikis gydytojams slėpti šituos duomenis, viena gydytoja iš baimės atsisakė mane gydyti, ištikus priepuoliui. Kita pasakė, kad ji gelbės mano gyvybę, neatsižvelgiant nė į nieką. Dėl to susilaukė ilgalaikio audito, spaudimo. Mano advokatas, kuris vėliau netikėtai papuolė į avariją ir netrukus mirė, pasakė, kad siekiama ją atleisti iš darbo.
Į VTPT Utenos ekspertinį skyrių žmonės yra talpinami priverstinai. Minėtoje įstaigoje neteisėtai man ir kitiems žmonėms atėmus laisvę, yra leidžiama atlikti mokslinius tyrimus. Tai yra Žmogaus teisių pažeidimas, nes su asmenimis, kuriems atimta laisvė, negali būti atliekami moksliniai tyrimai.

Faktas, kad mane ir kitus žmones patalpinus 2007m. lapkričio 16 d. teisėjo R. Mickaus nutartimi į Utenos ekspertinį skyrių, Valstybės teismo psichiatrijos tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos nuostatai, patvirtinti Lietuvos Sveikatos apsaugos ministro 2003m. liepos 11d. įsakymu Nr. V-425 ( Žin.2003, Nr.71-3252, 2005, Nr. 43-1384 ), buvo galiojantys ir nustatantys VTPT prie SAM veiklos sritis, leidžiančias atlikti mokslinius tyrimus, įrodo mano teisių, įtvirtintų EŽTK ir Lietuvos Konstitucijoje, pažeidimą dėl neteisėtų valdžios institucijų aktų, veiksmų (Lietuvos CK 6.271 straipsnis ).